ENG
  • Ученість — солодкий плід гіркого коріння.

  • Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів

  • Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.

  • Важлива не кількість знань, а якість їх.

  • Є тільки одне благо - знання й тільки одне зло - неуцтво.

  • Єдиний шлях, що веде до знання, - це діяльність.

  • Бич людини - це уявлюване знання.

  • Знання - сила.

  • Знання - знаряддя, а не ціль.

  • Запам'ятовувати вміє той, хто вміє бути уважним.

Донбаська державна
машинобудівна академія

Останні новини

«Срібло» на чемпіонаті України з легкої атлетики
1.jpg

Чемпіонат України з легкої атлетики серед молоді відбувся 17–18 червня у місті Львів. У зм...

П'ятниця, 20 червня 2025
У МОН назвали спеціальності, які втратять актуальність: абітурієнтів закликали уважно обирати майбутню професію
2.jpg

У Міністерстві освіти і науки вказали на спеціальності, які незабаром втратять актуальність. Тож...

Четвер, 19 червня 2025
ВШАНОВУЄМО ПАМ’ЯТЬ ВИПУСКНИКІВ АКАДЕМІЇ, ЯКІ ПОЛЯГЛИ ЗА УКРАЇНУ
1.jpg

Під час виконання бойового завдання загинув випускник ДДМА Владислав Рибак.

Середа, 18 червня 2025
250 років з часів зруйнування Запорізької Січі
1.jpeg

15 червня 1775 року за наказом Катерини ІІ російські війська зруйнували Запорізьку Січ (Гетьманщ...

Понеділок, 16 червня 2025
У Міносвіти закликали випускників шкіл зробити річну паузу перед вступом до вишу
2.jpg

Україні, та й не лише Україні, нині найбільше потрібні спеціалісти виробничої сфери – меха...

П'ятниця, 13 червня 2025

Вітаємо першокурсників нової спеціальності «Хімія харчових продуктів»

glav.jpg

Цього року в нашій Академії відкрили нову спеціальність – 102 «Хімія» з унікальною освітньою програмою «Хімія харчових продуктів». Її побудовано на основі класичних університетських програм, і здобувачі освіти отримають загальну класичну університетську підготовку з хімії та будуть професіоналами в галузі хімії харчових продуктів. На теперішній час жоден заклад вищої освіти Донецької області не надає вищої освіти за спеціальністю «Хімія».

Кафедра хімії і охорони праці ДДМА вже давно має вагу в хімічному просторі регіону, і тому була пройдена акредитація спеціальності й набрана перша навчальна група. Ми поспілкувалися зі студентами і з’ясували, що географія наших першокурсників – Донецька й Луганська області. Дехто з них ще в школі захоплювався хімією і брав участь в олімпіадах. А дехто обрав наш виш, коли на власні очі побачив лабораторії кафедри хімії і охорони праці, поспілкувався з викладачами, пройшовся корпусами Академії.

Як з’явилася ідея відкриття нової спеціальності, нам розповів завідувач кафедри професор Анатолій Авдєєнко.

img_6.jpg

– Ідея відкриття спеціальності «Хімія» пішла від нашого ректора, він зауважив, що на нашій кафедрі є потенціал, є лабораторії, аспірантура, ми займаємося наукою, є держбюджетне фінансування. А саме ідея створення освітньої програми «Хімія харчових продуктів» належить доценту кафедри, канд. хім. наук Світлані Коноваловій. Цей напрямок збігається з нашим науковим напрямком органічної хімії – на кафедрі працюють викладачі, які спеціалізуються саме на цьому (усі кандидати хімічних наук з органічної хімії).

– Що стосується першого набору, – продовжує професор, – то в мне був досвід агітаційної роботи, тому наша кафедра активно почала діяти в цьому напрямку. Єдине, що нас засмутило й обмежило кількість наших потенційних абітурієнтів, це мала кількість школярів, що обрали на ЗНО предмет «Хімія». Та маємо надію, що цього року ми зможемо зацікавити школярів.

Щоб залучити школярів до занять хімією і підвищити рівень їхньої підготовки до ЗНО з хімії, на кафедрі проводилися заняття в хімічному гуртку «Хімічна студія» для школярів 9, 10 і 11-х класів шкіл м. Краматорськ. Школярі власноруч під керівництвом викладачів виконували хімічні експерименти.

Зараз наша Академія – єдине місце в Україні, де випускають фахівців за освітньою програмою «Хімія харчових продуктів». Випускники цієї спеціальності можуть працювати на підприємствах, в установах та організаціях хімічної, фармацевтичної, нафтогазової, харчової та агропромислової галузей, у криміналістичних лабораторіях, у лабораторіях метрології та стандартизації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Департаменту податкових та митних експертиз Державної фіскальної служби. Усе залежить від бажання, якісних знань та наполегливої праці кожного.

Отже, хочеться побажати удачі студентам у процесі отримання освіти, а також визнання й кар'єрного розвитку в майбутньому! А всім викладачам і тим людям, які взялися за розвиток нової спеціальності в нашій Академії, – успіхів у такій важливій справі!